Τρίτη 15 Απριλίου 2008






















ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΥΔΟΥΜΑ.
Η νότια πλευρά της Κρήτης είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της απόκρημνη βράχοι που δίνουν την εντύπωση σ' εκείνον που τη βλέπει από το πέλαγος ότι η Κρήτη είναι ένας άγριος και ακατοίκητος τόπος που μέσα στα συνήθως ταραγμένα νερά της παλεύει και πλευρίζει. Και μέχρι ενός σημείου τούτο είναι αληθινό γιατί όχι μόνο η Κρήτη που είναι νησί στο σχήμα της σ' αυτό το σταυροδρόμι που την έταξε ο Θεός των ηπείρων και των θαλασσών αλλά είναι και ήπειρος στην ψυχή της και μαρτυρία στην Ιστορία της..
Στον εγκενισμό της Χριστιανικής Κρήτης δέχεται τον σπόρο του ευαγγελικού μηνύματος από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο ο
οποίος είναι και της Ιστιριολογίας της ερμηνευτής.
Ο μαθητής του Τίτος ευαγγελίζεται τον Χριστιανισμό στην Κρήτη με την Υγιαίνουσα διδασκαλεία του και με γνώμονα του τον τύπο τον καλών έργων τον Ιησού Χριστό ,σφράγισε της πόλεις και τα χωριά της θάλασσες και τα βουνά με την σφραγίδα της δωρεάς του Θεού την έκανε καινή κτίση και την ύψωσε με Ναούς με Μοναστήρια με Κάστρα Αρετής ως τα κράσπεδα της Θεότητας . Και η κατάξερη γη της νοτίου πλευράς της Κρήτης στον σπόρο του ευαγγελικού μηνύματος έδωσε τους ποιο εύχυμους καρπούς του Παναγίου Πνεύματος έγινε ο τόπος της Θεοφάνειας ,ο χώρος της Αγιοπνευματικής ζωής, δεκάδων Αγίων ,ασκητών ,φιλοσόφων του Χριστιανικού μηνύματος. Έγινε ο τόπος αυτός μέσα στην άγρια μοναξιά του μια νέα Νυτρία από τη φλόγα της Αιγύπτου που βρίσκεται απέναντη ακριβώς.
Έτσι πολλά Μοναστήρια κτίσθηκαν στις πλαγιές των Αστερουσιων Ορέων που μόνο τρία διασώζονται σήμερα να λειτουργούν η Οδηγήτρια η Απεζανες και ο ΚΟΥΔΟΥΜΑΣ.
Ο Κουδουμάς που είναι κτισμένος στην άκρη μιας χαράδρας ,ανάμεσα σε βράχους και πεύκα , δίπλα στην ακρογιαλιά πάνω σε μία λωρίδα αμμουδιάς που φαίνεται από μακριά σαν ένα περιστέρι καθισμένο στα βράχια. Στον τόπο αυτό απεκαλύφθη πλούσια η Χάρη της Παναγίας , ο Ναός της οποίας υπήρχε από αιώνων μέσα στη σπηλιά ,εδώ τα μυστικά σήμαντρα του ουρανού εν Αγίω Πνεύματι συνήγαγαν ΦιλοΘέους ψυχάς ,πνεύματα ησυχαστικά,
ερημίτες ,αββάδες ,που σαν αετοί κατοίκησαν στις σπηλιές ,στης χαράδρες ,στης οπές της γής όπως η ιερά παράδοση και ζωή της περιοχής μας φανερώνει .
Ο δρόμος για να φθάσει κανείς στον Κουδουμά είναι δύσκολος όπως άλλωστε είναι δύσκολος και ο πνευματικός αγώνας που κάνει κάθε άνθρωπος που αναζητά τον Ουσιαστικό και Αληθινό προορισμό του πάνω στη γη .
Αξίζει όμως πραγματικά να κάνουμε αυτή τη διαδρομή , γιατί στο τέλος αυτού του δρόμου σίγουρα θα έχουμε κάνει ένα βήμα για να φθάσουμε ακόμα ποιο κοντά στον
γλυκύτατο ΙΗΣΟΥ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: